Statistisch gezien maken jongeren die pas hun rijbewijs hebben veel meer ongelukken dan andere bestuurders. Dit is natuurlijk ook niet zo gek want zij hebben nog niet zoveel ervaring in het autorijden. Rijlessen zijn bedoeld om de vaardigheden van het rijden in een auto onder de knie te krijgen.

Echter in het beperkte aantal uren dat je met een instructeur in een lesauto rondrijdt kan je onmogelijk alle verkeerssituaties tegenkomen. Weten wat je in iedere situatie moet doen kan je alleen leren door zoveel mogelijk te rijden. Om jongeren de kans te geven meer ervaring op de weg op te doen is door de overheid besloten om het mogelijk te maken al voor je 18e verjaardag je rijbewijs te halen. Dit klinkt misschien gek, maar dat is het niet zoals we je nu zullen uitleggen. Wil je ook een proefles?

Op je 17e een rijbewijs met 2toDrive

afrijdenDe maatregel die het mogelijk maakt om al met 17 jaar een rijbewijs te bezitten heet 2toDrive. Het is een initiatief van de overheid die ervoor moet zorgen dat beginnende bestuurders met meer ervaring alleen de weg opgaan. Het is namelijk op het moment dat jongeren alleen achter het stuur zitten dat de meeste ernstige ongelukken gebeuren. Hoewel je dus al voor je 18e verjaardag je rijbewijs kan halen mag je nog niet alleen de weg op.

Tot je 18e verjaardag mag je namelijk alleen begeleid rijden. Je mag dus wel gewoon autorijden, maar er moet een coach naast je in de auto zitten. Dit kan bijvoorbeeld je vader, moeder, broer of zus zijn. Tijdens de vele extra uren die je met een ervaren bestuurder naast je in de auto doorbrengt ga je uiteindelijk met veel meer ervaring alleen de weg op.

Hoe kan je vader of moeder een coach worden?

Iedereen in je nabije omgeving kan een coach worden waarmee je begeleid mag autorijden. De meeste mensen zullen ervoor kiezen om hun vader of moeder hiervoor te vragen. Voor jou is dit handig omdat je toch vaak de auto van je ouders zal willen meenemen. Ook voor de ouders is het natuurlijk een geruststellende gedachte dat zij zelf naast hun zoon of dochter kunnen plaatsnemen. De persoon moet wel aan enkele eisen voldoen zoals minimaal vijf jaar een rijbewijs hebben. De exacte eisen kan je lezen op de site van 2toDrive waar zij zich ook als coach kunnen opgeven.